Grybai sudaro atskirą grupę organizmų, kurie maitinasi jau apmirusiomis medžiagomis arba parazituoja kitų organizmų sąskaita. Grybai skirstomi į valgomuosius, gydomuosius ir nuodingus. Bet ir valgomieji grybai turi daug naudos mūsų organizmui, jei yra tinkamai vartojami.
Vis daugiau tyrimų rodo, kad grybai gali išgydyti jau įkyrėjusias sveikatos problemas. Grybuose gausu ląstelienos ir vandens, daugiausia maistingųjų medžiagų yra grybo kepurėje. Grybuose taip pat yra geležies, magnio, mangano, kobalto, nemažai baltymų, riebalų bei angliavandenių. Grybuose yra visų reikalingų organizmui amino rūgščių. Todėl tinkamai paruošti grybai yra puiki vitaminų dozė mūsų organizmui. Bet grybai yra ir sunkiai virškinamas maistas, todėl vakarienei jų nesirinkite.
 |
Šitake grybai
Japonų auginami grybai, kurių galima įsigyti parduotuvėse. Jie gausiai paplitę visame pasaulyje, bet auga tik ypatingomis sąlygomis. Jie ne tik puikus prieskonis sriuboms ir padažams, bet ir turi gydomųjų savybių. Šitake grybai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Norėdami gauti maksimalią naudą iš grybų, pašalinkite stiebus, o kepuraitės smulkiai supjaustykite. Tada pakepinkite juos aukštoje temperatūroje 6 min. Bandykite valgyti pusę puodelio per dieną. Galite naudoti kaip pagardą prie karštų patiekalų.
Gydimui auginami šitake grybai vartojami prieš vėžinėms ligoms, gerina vyrų potencija, šalina alergijas ir nemigą.
|
 |
Reishi grybai
Iš reishi grybų jau gaminami maisto papildai. Japonų knygose rašoma, kad šis grybas suteikia amžiną jaunystę. Šis grybas auginamas kultūrinėmis sąlygomis, auginimo būdą atrado vienas japonų fermeris. Dabar pasaulyje užauginama daug šių grybų. Buvo nustatyta, kad jie gali slopinti trombocitų agregaciją, ir sumažinti kraujo spaudimą, normalizuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. |
Patarimai grybų mėgėjams
Grybus rinkite tik švariuose miškuose. Geriausia toliau nuo gatvės ar gamyklų, nes grybai gali būti užteršti kietaisiais metalais ir išmetamosiomis dujomis.
Parsinešę grybus iškart apdorokite. Nes grybai greitai genda ir galima apsinuodijimo rizika. Grybai taip pat greičiau genda plastikiniuose induose, todėl grybavimui įsigykite šiaudinius krepšius.
Grybų negalima vartoti kartu su alkoholiniais gėrimais, tai didina apsinuodijimo riziką.