Mudubudu.lt
Sodas ir daržasRankdarbiaiŠeima ir laisvalaikisSportas ir sveikata
Alternatyvus gydimasis
• Obuolių acto naudingumas sveikatai
• Pagalba virškinimo sistemai
• Kokių vitaminų jums trūksta
• Grybų nauda sveikatai
• Ajurveda
• Akupunktūra ir svorio metimas
• Gydomieji augalai
• Medaus gydomoji galia
Grožis
• Kaip kovoti su celiulitu
• Grožio pasiūlymai
• Plaukų priežiūra vasarą
• Drėkinamasis kremas
• Magnio druska
• Kaip panaudoti sodą
• Plaukų problemos
• Kokosų aliejus
• Rudens šukuosenos
Sportas
• Kaip pradėti sportuoti
• Širdies susitraukimų dažnis
• Sporto šakos
• Raumenų tempimas
• Pratimai pilvo raumenims
• Pratimai šlaunims
• Efektyvesnės treniruotės
• 30 priežasčių sportuoti
• Geriausios dainos bėgimui
• Aerobika
• Valgyk ir sportuok
Sveika mityba
• Gyvenimo pokyčiai leidžiantis gyventi ilgiau
• Vaisių ir medaus sirupai
• Produktai, kurie degina riebalus
• Sumuštiniai
• Patarimai sveiko gyvenimo link

Pagalba virškinimo sistemai

Prieskoniai ir prieskoninės žolės padedančios virškinimo sistemai

Prieskoniai nuo prieskoninių žolelių skiriasi tuo,  kad prieskoniams naudojami tik tam tikra augalo dalis, o prieskoninės žolelės naudojamos tik šviežios. Jei prieskonines žoleles sudžiovinsite, jos įgaus prieskonio pavadinimą.
Dauguma prieskonių  ir prieskoninių žolelių gaminamam maistui suteikia savito skonio, prideda kvapą ir spalvą. Bet dauguma prieskoninių žolelių ir prieskonių turi ir gydomųjų savybių. Prieskonius mūsų protėviai naudojo pirmiau gydymui, tik vėliau juos vartoti pradėjo maisto gamyboje.

Mėta
Vienas iš ryškiausią skonį ir kvapą turinčių augalų yra mėta, kurio skonis tikrai žinomas kiekvienam. Dauguma desertų, kokteilių, mėsos gaminių yra gardinami ir puošiami mėtomis. Taip pat plačiai sutinkamos vaistų ir higienos reikmenų skyriuose. Tai iš ties naudingas augalas, ne tik persišaldžius. Mėtos puikiai nuima skausmą, nes turi šaldomąją savybę, taip pat malšina žagsulį. Padeda, kai padidėjęs nervingumas, vargina nemiga, galvos skausmai.
Kmynas
Labai vertinamas, kaip prieskoninis augalas, be kurio neįsivaizduojamas duonos kepimas. Taip pat turintis raminamųjų savybių, puikiai malšina pilvo spazmus, reguliuoja virškinimą.
Cinamonas
Cinamonas turi šildantį kvapą, kuris daugumai primena karštą vyną per Kalėdas ar obuolių pyragą.  Jo gydomosios savybės taip pat ryškios, kaip ir jo kvapas. Cinamonas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl puikiai tinka norintiems mesti svorį.

 Šafranas
Šafranas vienas brangiausių prieskonių, nes surinkti 1kg žaliavos reikia 20 tūkstančių žiedų.  Apie jį yra sukurta legendos, o jo gydomosios savybės buvo žinomas jau labai seniai. Šafranas padeda virškinimui,  gerina kraujotaką, mažina rūgštingumą, suteikia energijos. Tai meilės prieskonis.
Pankolio sėklos
Pankolis tai žindyvių prieskonis, nes beveik visos mamytės maitinančios krūtimi geria pankolių arbatą. Pankolis padeda virškinimui,  todėl mažiau vaikučiams pučia pilvuką. Pankolio sėklų nuoviras taip pat padeda ir suaugusiųjų žarnyno veiklai reguliuoti. Tiems , kurie laikosi dietos prieš valgį rekomenduojama gerti pankolio arbatą, ji mažina apetitą.

Kalendra
Kalendra dar vienas prieskonis augalas turintis stiprų kvapą ir yra plačiai naudojamas maisto gamyboje. Kalendroje yra antioksidantai, kurie padeda maisto produktams išlikti nesugedusiems ilgiau. Mūsų organizme ji išvalo toksinus, gerina virškinimo kokybę ir mažiau pučia vidurius.  Kalendros nuovirai slopina alergines reakcijas, todėl šį prieskonį gali vartoti visi.

 


 

 

 

 

© 2011-2017 mudubudu.lt | Visos teisės saugomos