Sodas ir daržas | Rankdarbiai | Šeima ir laisvalaikis |
|
Gervuogės
Gervuogės žinomos nuo senų laikų, kaip daug gydomųjų savybių turintis augalas. Gervuogėse gausu vitaminų A, C, E, PP, B grupės, mineralinių medžiagų, ypač kalio, rūgščių, pektinų, rauginių ir dažinių junginių. Uogose esančių vitaminų gausa pralenkia kitas uogas, o sodininkai vis labiau imasi jas auginti savo soduose. Kaip vaistinė žaliava dažniausiai vartojamos uogos ir lapai. Sultys gerina virškinimą, laisvina vidurius, padeda organizmui atsigauti po infekcinių ligų, karščiuojant skatina prakaito išsiskyrimą ir žaizdų gijimą, pasižymi baktericidinėmis savybėmis.
Sodinimas: Gervuogės sodinamos vėlai rudenį arba anksti pavasarį. Gervuogėms netinka sunkus molingas dirvožemis. Gervuogės sodinamos tokiu giliu, kad 1-2 pumpurai atsidurtu po žeme. Gervuoges sodinkite saulėtoje, nuo vėjų apsaugotoje, ramioje vietose. Jos mėgsta vakarinę saulę.
Derlius: Gervuogių uogos prinoksta palaipsniui, todėl uogos skinamos tris kartus, tarp skynimų daromas savaitės intervalas. Pirmosios uogos prinoksta liepoms mėnesį iki derlių duoda iki rugpjūčio pabaigos. Kad uogos geriau laikytųsi, skinkite jas anksti rytą. Dauginimas: Gervuogės padauginti nėra labai sudėtinga, jos dauginamos atlankomis. Pavasarį viršutiniai stiebai prilekiami prie žemės. Nuo viršūnės 20 cm stiebo, prismeigiame prie žemės ir užberiame 10 cm storio komposto ir durpės mišiniu. Nuolat laistome. Pavasarį, kai viršūnė išsišaknys, nukirpkite nuo šakos ir iškaskite. Pasodinkite į nuolatinę augimo vietą. |
|
© 2011-2024 mudubudu.lt | Visos teisės saugomos |