Sodas ir daržas | Rankdarbiai | Šeima ir laisvalaikis |
|
Vyšnios
Vyšnios yra daugiametis augalas užauganti iki 7m aukščio. Auga medžio ar krūmo formos, pagal kuriuos ir skirstomos jų veislės ir tipai. Krūmo tipo vyšnios atsparesnės šalčiams ir ankščiau dera. Vyšnių derlingumas yra nevienodas, tai priklauso ar tinkamos sąlygos ir vieta joms augti. Vyšnioms labiausiai tinkanti žemė, kuri yra laidi, lengvai sugerianti vandenį ir ne per daug rūgšti. Paprastai sveikas ir suaugės krūmas duoda iki 40kg uogų. Jų vaisiai yra stambūs, gero skonio, tinka uogienių virimui ir patiekalų gamybai. Vyšnia priklauso erškėtinių šeimai kaulavaisių pošeimiui. Mūsų klimate daugiausiai auginamos rūgščioji arba paprastoji vyšnia, taip pat trešnės, kvapnioji ir pūkuotoji vyšnia. Vyšnių pumpurai būna žiediniai arba vegetatyviniai. Žiediniai formuoja žiedus ir brandina uogas, o vegetatyviniai lapus ir ūgliukus. Norint, kad vyšnia duotų uogų, reikia jas sodinti po du krūmelius, nes dauguma veislių yra nesavidulkės, todėl jiems reikalinga pora. Vyšnių sodinimas ir priežiūra
Prieš sodinant vyšnias reikėtų gerai paruošti žemę ir įsigyti tinkamos kokybės medelius. Vyšnių medelių šaknys turi būti gerai įsišaknijusios, o šakelės proporcingai pasiskirsčiusios abiejose kamieno pusėse. Žemė turi būti išpurenta ir patręšiama, kad medelis turėtų pakankamai medžiagų augti.
Dauginimas atžalomis Vyšnios dauginamos šaknų atžalomis, šaknų auginiais, skiepijant ir žaliaisiais auginiais. Sodininkams mėgėjams labiausiai prieinamas būdas dauginti šankų atžalomis. Šaknų atžalomis imamos tik nuo atrinktų, vertinga ūkiškas savybes turinčių augalų. Kasant atžalas reikia gerai įsitikinti, ar jos tikrai išaugusios iš pasirinktos vyšnios šaknies. Tinkama atžala būna išaugusi iš horizontalios šaknies (a paveiksliukas), o iš sėklos išaugusios sėjinuko šaknys smulkios, vertikalios (b paveiksliukas).
Vyšnios yra skanios, gaivinančios ir puikiai tinka vartoti perdirbimui. Iš jų gaminamos uoginės, kompotai, sultys. Vyšnių labai naudojami marinavimui ir rauginimui, kaip prieskonis. Vyšnios svarbios žmogaus racionalioje mityboje, nes jose pakankamai vitaminų ir organinių rūgščių. Vyšnias galima džiovinti ir naudoti arbatoms, nes jos tūri gydomųjų savybių. Gydomosios savybės:
Vyšnia naudojama tik liaudies medicinoje. Vyšnioje gausu vitaminu A,PP,B, folio rūgšties, kalio, vario, geležies ir magnio. Puikiai gerina apetitą ir mažina rūgimo ir puvimo procesus žarnyne. Taip pat naudojama kvėpavimo takų ligoms gydyti. Vyšnių kauliukai nuodingi, todėl jų valgyti negalima. Net uogienės reikėtų suvartoti per metus, nes jei uogiene yra su vyšnių kauliukais, per metus iš kauliukų gali išsiskirti ciano rūgštis.
|
|
© 2011-2024 mudubudu.lt | Visos teisės saugomos |