Sodas ir daržas | Rankdarbiai | Šeima ir laisvalaikis |
|
Žirniai
Vienmetis žolinis augalas. Žirniuose gausu baltymų, cukraus, fosforo, krakmolo, kalio druskų, riebalų, vitaminų A, B1, B2, C. Žirnių baltymus sudaro labai svarbios aminorūgštys. Žiniai naudojami dietiniai mitybai, taip pat turi vaistinių savybių. Gerina galvos smegenų ląstelių maitinimą, normalizuoja medžiagų apykaitą, šalina su ja susijusius galvos skausmus, padeda sergant cukriniu diabetu. Varo šlapimą ir gydo akmenligę. Žirniai sėjami balandžio pabaigoje gegužės mėnesyje. Kai jie užauga iki 10-12cm. aukščio jiems reikia padaryti atramą. Geriausiai tam tinka metro aukščio lazdyno vytelės. Su karklo vytelėmis reikėtų būti atidesniems, nes juos įsmeigus į žemę, jie išleidžia šaknis ir sužaliuoja. Žirniai sėjami metro pločio dirvoje, taip patogiausia nuimti derlių. Tarp žirnių paliekama 5-10 cm atstumai.
Žirnių negalima sėti toje pačioje vietoje, kur jie augo prieš metus. Nes į juos kėsinasi žirninis vaisėdis.
Nevalia palikti lauke sukirmijusių ankščių bei derliaus dorojimo atliekų. Juos geriausia sudeginti.
Patarimai gaminant iš žirnių
Žirnių daržovienė Žirniai su grybų ir ryžiais kotletais Reikės:
Žirnius išvirti, kaip nurodyta patarimuose. Išvirti atskirai stiklinę ryžių ir sumaišyti su smulkintais grybais. Įberkite žiupsnelį druskos ir formuokite kotletus. Juos apvoliokite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Kepkite.
|
|
© 2011-2024 mudubudu.lt | Visos teisės saugomos |