Vienmetis žolinis augalas. Žirniuose gausu baltymų, cukraus, fosforo, krakmolo, kalio druskų, riebalų, vitaminų A, B1, B2, C. Žirnių baltymus sudaro labai svarbios aminorūgštys. Žiniai naudojami dietiniai mitybai, taip pat turi vaistinių savybių. Gerina galvos smegenų ląstelių maitinimą, normalizuoja medžiagų apykaitą, šalina su ja susijusius galvos skausmus, padeda sergant cukriniu diabetu. Varo šlapimą ir gydo akmenligę.
Žirniai valgomi žali, taip pat konservuojami, džiovinami sėklai, miltams arba verdami.
Žirniai sėjami balandžio pabaigoje gegužės mėnesyje. Kai jie užauga iki 10-12cm. aukščio jiems reikia padaryti atramą. Geriausiai tam tinka metro aukščio lazdyno vytelės. Su karklo vytelėmis reikėtų būti atidesniems, nes juos įsmeigus į žemę, jie išleidžia šaknis ir sužaliuoja. Žirniai sėjami metro pločio dirvoje, taip patogiausia nuimti derlių. Tarp žirnių paliekama 5-10 cm atstumai.
Žirnių negalima sėti toje pačioje vietoje, kur jie augo prieš metus. Nes į juos kėsinasi žirninis vaisėdis.
Jo vikšrai voratinklinius kokonus susisuka dirvos paviršiuje. Vėliau iš jų išsiritę drugeliai ant žydinčių žirnių padeda kiaušinėlius. Išsiritę vikšriukai įsigraužia į ankštis, minta grūdais. Užaugęs kenkėjas išlenda ir, susiverpęs voratinklinį siūlą, nusileidžia žiemoti.

Nevalia palikti lauke sukirmijusių ankščių bei derliaus dorojimo atliekų. Juos geriausia sudeginti.
Patarimai gaminant iš žirnių
Verdant žirnius reikia nuplauti šiltam vandenyje. Virti užpylus šaltu vandeniu, įdėti 2 arbatinius šaukštelius cukraus ir visą svogūną. Galima įdėti ir vieną džiovintą grybą. Virti ant mažos ugnies apie valandą.
Jei norite, kad žirniai išliktų žali, žirnius dėti į pasūdytą vandenį su puse šaukštelio sodos, užvirinti vieną karta, perkošti ir perpilti šaltu vandeniu.
Kad žirniai greičiau išvirtų, reikia juos prieš verdant pamerkti į šaltą vandenį kelioms valandoms.
Sriubai pakanka vieno šaukšto žirnių.
Žirnių daržovienė
Išvirti žalius žirnius. Vandenyje, kuriame virė žirniai, įdėkite vieną šaukštelį miltų su puse šaukšto sviesto. Pavirti maišant, kol padažas sutirštės. Padažą užpilti ant virtų bulvių su kumpiu.
Žirniai su grybų ir ryžiais kotletais
Reikės:
¾ stiklinės žirnių, 1 svogūną ir šaukštelį cukraus.
1 stiklinė ryžių
džiovintų baravykų
druskos
|
šaukštas sviesto
arbatinis šaukšt. miltų
džiūvėsėlių
|
Žirnius išvirti, kaip nurodyta patarimuose. Išvirti atskirai stiklinę ryžių ir sumaišyti su smulkintais grybais. Įberkite žiupsnelį druskos ir formuokite kotletus. Juos apvoliokite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Kepkite.
Žirnių garnyras: Miltus sumaišykite su sviestu ir praskieskite stikline grybų buljonu. Užvirinkite ir sudėkite žirnius. Jais apdėkite ryžių ir grybų kotletus.