
Dabar ypač svarbi yra jūsų mityba. Viso nėštumo ir žindymo metu maistas turi būti pilnavertis ir įvairus, kad gautumėte pakankamai vitaminų. Todėl kasdien valgykite pieno produktus, liesą mėsą, žalias daržoves ir vaisius, žuvį. Žuvyje yra jodo, kuris būtinas nėštumo metu. Kad organizmas gautų pakankamai jodo gerkite žuvų taukus.
Per daug persistengti keičiant savo mitybą nereikėtų, tiesiog atsižvelgti į kai kuriuos reikalavimus. Vietoj šildyto maisto mikrobanginėje pasirinkite šviežiai pagamintą šiltą maistą. Venkite produktų galinčių pakenkti jūsų besivystančiam vaikeliui. Stenkitės maistą vartoti kuo natūralesnį: be dažiklių, konservantų ir kitų cheminių medžiagų. Negerkite gazuotų gėrimų, sulčių, pirktų parduotuvėse. Ribokite kavos kiekį, jei mėgstate kavą rekomenduojamas 1 puodelis per dieną.
Nuo pat nėštumo pradžios svarbu valgyti daug baltymų turintį maistą: žuvį, kiaušinius, varškę, sūrį, grietinėlė, pieną, žirnelius, pupeles. Jokiu būdu nevalgykite už du. Iš tiesų nėštumo metu papildomų kilokalorijų kiekis padidėja nedaug, apie 200 - 300 kilo kalorijų. Tai tikrai nedidelis kiekis, vos vienas javainio batonėlis. Nuolat persivalgant nutunkama, būna sunkiau gimdyti, pasunkėja širdies, inkstų, kepenų veikla. Tai pavojinga.
Tačiau nėštumo metu reikia dvigubai daugiau geležies, folio rūgšties ir apie 15 proc. jodo. Maistas turintis geležies: cukinijos, žemuogės, vynuogės, moliūgai, kiaušinių tryniai, raudona mėsa ( geriausia jautiena). Folio yra bulvėse, špinatuose, pomidoruose, apelsinuose, žemuogėse. Folio rūgšties papildus kiekvienai nėščiajai rekomenduojama gerti pirmuosius tris nėštumo mėnesius. Po pirmojo vizito pas gydytoja gausite receptą folio rūgščiai įsigyti.
Suvalgykite per dieną 250g. daržovių. Nepamirškite avokadų. Avokadas turi labai daug vitamino B, E, kalio, riebalų, tačiau ne cholesterolio. Juos valgo norint išvengti apsigimimų.
Jei užkietėjo viduriai venkite valgyti miltinių patiekalų, jie sunkiai virškinami, todėl sukelia vidurių užkietėjimą. Todėl vietoj bandelės pasirinkite riešutų ar džiovintų vaisių. Jei jau taip atsitiko, kad užkietėjo viduriai pasilaikykite dietos. Natūraliai vidurius laisvina slyvos, šermukšnių uogos.
100 g vaisių - tai jūsų dienos norma. Vaisius pasirinkite kuo šviežesnius, pasistenkite daugiau vartoti lietuviškų vaisių, uogų. Mes užaugome šioje klimato juostoje, todėl kūnas labiau toleruoja tai, su kuo augome. Jei yra potraukis citrusiniams vaisiams - jį malšinkite. Tačiau galite pasimėgauti greipfrutais. Jis tinka imuninės sistemos palaikymui, kuri itin svarbi nėščiosioms, bei žindančioms mamoms. Jis nedirgina skrandžio, todėl vemiančioms turėtų būti puiki raminamoji priemonė. Paprastai dėl mitybos turėtų konsultuoti jus prižiūrintis gydytojas, nes jis mato jūsų kraujo ir šlapimo tyrimus. Todėl jei kas juose kinta, gydytojas suteikia informacijos kaip tinkamai maitintis.
Mityba vegetarėms
Vegetarės gali pagimdyti sveikus kūdikius, jei pasistengs su maistu gauti pakankamą kiekį baltymų. Jei valgote kiaušinius ir pieno produktus, baltymų pasiimsite iš šių patiekalų ir didesnių problemų neturėtų iškilti. Pieno produktuose yra pakankamai kalcio ir baltymų reikalingų jūsų mažyliui. Jei nevalgote jų, pasirinkite daržoves, kuriuose jų yra. Taip pat reikalingas kalcio kiekis, kurio yra sojų produktuose, tačiau negalima gerti sojos pieno. Todėl rinkite natūralius sojų pupelių produktus. Valgykite sojų varškę vadinamą tofų. Kukurūzų paplotėliai yra puikus kalcio šaltinis. Taip pat rekomenduojama vartoti kalcio papildus. Rinkitės vaisius ir daržoves, kuriuose yra daug vitamino B ir D.
Dienos normos
Per dieną išgerkite 0,4 -0,5l pieno
150-200 g mėsos
vieną kiaušinį
250 g daržovių
100g vaisių
400g bulvių( geriausia virtos su lupenomis)
20 g sviesto
15 g aliejaus ( alyvuogių, linų, moliūgų)
30 g grietinėlės ar grietinės
50- 100 g riešutų
8 stiklines vandens